Budgettips voor een goedkope vakantie in Nederland

Gepubliceerd op 11 november 2022 om 22:27

Tijdens de Covid-epidemie hebben veel Nederlanders ons eigen land ontdekt als vakantieland. Eenvoudigweg omdat buitenlandse vakanties niet mogelijk waren. En veel mensen hebben ook ontdekt dat een ‘staycation’ niet goedkoper is dan een buitenlandse vakantie. Goed, je bent minder kwijt aan reiskosten, maar de prijzen in Nederland liegen er niet om. Eurostat – het statistisch bureau van de Europese Unie – heeft onderzoek gedaan onder 37 Europese landen. Ze keken hierbij naar de gemiddelde prijzen van meer dan 2.400 consumentengoederen, restaurants, hotels en transport. Elk land kreeg een indexcijfer, alles boven de 100 is duurder dan gemiddeld en wat eronder zit is goedkoper. Met een indexcijfer van 120 staat Nederland nummer 8 onder de duurste landen.

Maar met wat creativiteit en door goed te vergelijken, kun je ook in eigen land meer vakantie vieren voor je budget. Hier geven we een aantal tips voor een goedkope vakantie in Nederland. Sommige zijn absoluut goedkoop, andere relatief, dat wil zeggen goedkoop voor het type vakantie. En wat voor elk soort vakantie geldt: het maakt een verschil, waar je naartoe gaat en wanneer je gaat. Een hotelletje in de Drentse natuur kost een stuk minder dan een vergelijkbaar hotel in de Amsterdamse binnenstad. En buiten het hoogseizoen is de meeste accommodatie goedkoper.

Je huis ruilen

Onze eerste tip is meteen de voordeligste, want deze vakantie kost je bijna niets. Zoek op het internet naar ‘huizenruil’ of ‘woningruil vakantie’ en je vindt allerlei organisaties die hierin bemiddelen. Zo kun je een paar weken je huis in de stad ruilen voor een huis in de natuur, of je huis in Brabant voor een huis aan de Waddenkust. Nadeel van huizenruil is wel dat je iemand moet vinden die precies met jou wil ruilen en dan ook nog eens in dezelfde periode dat jij met vakantie wilt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als jij wel in iemands huis aan de kust wilt, maar die persoon niet in jouw huis in Limburg. Een ruil is altijd wel mogelijk, maar misschien zul je compromissen moeten sluiten wat je wensen betreft.

Kamperen

kamperen

Kampeervakanties zijn relatief goedkoop, maar het maakt nogal een verschil waar en hoe je kampeert. In dit opzicht heeft Nederland wel een voordeel op andere vakantielanden: een campingplek kost je hier gemiddeld zo’n 10% minder dan in landen als Frankrijk, Italië of Duitsland. Het duurst zijn vanzelfsprekend de vijfsterrencampings. Daar staat tegenover dat je gebruik kunt maken van allerlei voorzieningen als een zwembad en horecagelegenheden.

Een goedkoper alternatief is kamperen bij de boer. Dat is niet alleen voordeliger, maar heeft ook zijn eigen charme, vooral voor kinderen, die het fantastisch vinden om geitjes te knuffelen, fruit te plukken of zelf kaas te maken. In Nederland zijn veel boerencampings te vinden waar je het hele jaar terecht kunt, en ruim tweederde van de campingboerderijen is nog actief op agrarische gebied. De voorzieningen op deze kleinschalige campings lopen uiteen, evenals de prijzen. Maar kamperen bij de boer kan al vanaf zo’n 10 euro en kost je zelden meer dan 25 euro per nacht.

En dan heb je nog paalkamperen, de goedkoopste en meest primitieve vorm van kamperen. Dit is vergelijkbaar met wildkamperen, alleen gelegaliseerd. Paalkamperen doe je op een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer, waar je alleen natuur hebt om je heen hebt, maar geen faciliteiten of bijvoorbeeld elektriciteit.

Realiseer je overigens wel dat een kampeeruitrusting ook een lieve cent kost. De ANWB berekent de kosten voor aanschaf van een tent en een complete kampeeruitrusting voor een gezin van vier personen op dik 1.300 euro.

Een vakantiehuis huren

Helaas zijn ook de prijzen van vakantiehuisjes als gevolg van de Covid pandemie fors gestegen. Met gemiddeld zo’n 8 tot 15% in 2021. De verwachting is wel dat ze voorlopig op dit niveau blijven. Wat het huren van een vakantiehuis relatief toch een goedkope vakantie maakt, is de mogelijkheid om zelf te koken. Elke dag eten in een restaurant hakt erin, zeker voor een gezin. En op een vakantiepark kun je gewoonlijk gebruik maken van allerlei voorzieningen, zoals een zwembad of tropisch zwemparadijs, een speeltuin en sportaccommodaties, zodat je daarvoor geen extra geld kwijt bent. En zelfs in deze dure tijd vind je bij Belvilla nog volop fijne vakantiehuizen voor een bijzonder schappelijke prijs.

Vroegboekingen en last minute aanbiedingen

Voor de goedkoopste vakanties en de beste aanbiedingen is het belangrijk in welke periode je boekt. Regel je vakantie voor het hoogseizoen niet in het voorjaar, want dan boekt half Nederland zijn vakantie. Wil je profiteren van vroegboekkorting dan moet je hier al vanaf januari bij zijn. Dan zit je echt in het vroegboekseizoen en kun je veel geld besparen. Wil je niet zover vooruit plannen dan kun je ook profiteren van last minute aanbiedingen. Aanbieders van accommodatie of compleet verzorgde vakanties schermen vaak met ‘last minute aanbiedingen’ die in wezen het hele jaar gelden, maar voor de echte superkoopjes moet je rondkijken een paar dagen voordat je weg wilt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.